funda
0341-276905
overlay
  • Veluwe
Zoeken
in aanbod
Filters openen
Opties:
 
Op park:

KOR Kleineondernemersregeling

Gaat u een vakantiewoning kopen en gaat u die ook verhuren? Bij aankoop van de vakantiewoning is btw in rekening gebracht. Kunt u deze btw terugvragen bij de Belastingdienst en wat zijn de gevolgen van de aankoop van de vakantiewoning voor de inkomstenbelasting?


Btw terugvragen

De btw die bij de aankoop berekend wordt, kunt u in de meeste gevallen terugvragen wanneer u minstens uw recreatiewoning 140 dagen per jaar verhuurd. De verhuur van de vakantiewoning moet dan zodanig zijn dat sprake is van exploitatie van een vermogensbestanddeel om er duurzaam opbrengsten uit te verkrijgen.


Kosten voor gebruik van de recreatiewoning

Maakt u kosten voor gebruik van de recreatiewoning? Dan kunt u alleen de btw die verband houdt met uw belaste omzet aftrekken. U bepaalt dat deel op basis van het werkelijke gebruik van deze diensten voor belaste omzet en privé. Meld u wel eerst aan bij de Belastingdienst als ondernemers voor de btw, anders kunt u de btw niet terugvragen. Inschrijven als ondernemer bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel is niet nodig.


Als u ondernemer bent voor de verhuur van de vakantiewoning voor de btw en u dus uw btw kunt terugvragen, dient u ook 6% btw over de huur te berekenen en af te dragen aan de Belastingdienst.


Tip:

Wanneer u op jaarbasis per saldo minder dan € 1.883 btw moet betalen en u de woning privé verhuurd, dan kan de Kleineondernemersregeling (KOR) worden toegepast. Hierdoor hoeft u geen btw te betalen als het te betalen bedrag € 1.345 of minder is en krijgt u een vermindering als het te betalen bedrag tussen € 1.345 en € 1.883 ligt. Deze regeling geldt enkel voor belastingplichtigen die in Nederland wonen.


Een rekenvoorbeeld bij een vakantiewoning van € 100.000,-

 

Aankoop incl. BTW     € 100.000,-
BTW 21%                     €  17.355,-
Netto                            €  82.645,-


Met een gemiddelde huurinkomst van € 11.000,- wat belast is met 6% btw blijft u ruimschoots onder de grens van € 1.883,- welke de belastingdienst oplegt.


Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op via 0341-276905 of stuur ons een email.

Bespreek deze informatie altijd met uw fiscalist. 

Bent u enthousiast en benieuwd naar onze resultaatgerichte aanpak?
Neem dan contact met ons op