Neem contact met ons op
via WhatsApp

0341-276905
overlay
 • Of verkoop uw vakantiewoning
 • Vind vandaag uw vakantiewoning!
 • Voordelig, snel en betrouwbaar!
Zoeken
in aanbod
Opties:
 
Op park:

Hoe werkt het kopen van een vakantiewoning?

Klaar met die drukte op de luchthaven? Of een "zwarte zaterdag" meegemaakt op de autobaan? Of vindt u naar het buitenland vliegen of rijden veel te duur geworden? Dan heeft u misschien al eens gedacht aan het kopen van een vakantiewoning in eigen land. Lekker onthaasten, zonder stress en zonder ver hoeven te reizen. Wat een heerlijk vooruitzicht...

Maar...

Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het aankopen van een recreatiewoning? 
Op deze pagina leggen wij alles stapsgewijs uit.

Let op: wij zijn een fullservice makelaar, gespecialiseerd in de aan- en verkoop van alle soorten vakantiewoningen op en rond de Veluwe. Heeft u ondersteuning nodig bij de aankoop van uw nieuwe recreatiewoning, op wat voor gebied dan ook? Schakel dan gerust onze hulp in. 


1. Zet uw wensen en vereisten op een rij

Alles begint natuurlijk bij oriëntatie op het aanbod, aan de hand van uw wensen. Dat kan via onze website op deze pagina. Ons aanbod wisselt met grote regelmaat. Houd er rekening mee dat de meeste recreatiewoningen geschikt zijn van 4 tot 6 personen en gemiddeld 55m² groot zijn. Uiteraard zijn er veel verschillende maten beschikbaar. Een kwestie van het aanbod goed in de gaten houden! 

Denk daarnaast na over de locatie. Op welke plek, in welke regio of in de buurt van welke plaats zou u het leuk vinden om een vakantiewoning te hebben..? Daarbij kunt u rekening houden met persoonlijke interesses zoals fietsen, wandelen, actief zijn, rust, kunst & cultuur, dorpen, steden, gezinsuitjes en natuurlijk reisafstanden. 

 

2. De wijze van financiering bepalen

Financiën bepalen logischerwijs voor een groot deel de mogelijkheden. Denk hierover goed na en laat u eventueel informeren/adviseren. Hoe gaat u uw vakantiewoning financieren? Als dit met eigen (spaar)geld kan, dan kunt u relatief makkelijk en snel schakelen. Gaat u een recreatiewoning kopen met (voor een gedeelte) een hypotheek? Dan zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Op deze pagina vindt u meer informatie en rekenvoorbeelden over de hypotheek op een vakantiewoning. Om teleurstellingen te voorkomen is het altijd een goed idee om met uw financieel adviseur of hypotheek adviseur in gesprek te gaan. 

Mogelijke manieren om een vakantiewoning te financieren:

 • Opname overwaarde van een woonhuis
 • Persoonlijke lening
 • Lening van familie of vrienden
 • Eigen (spaar)geld + hypotheek. Hier zit echter een "maar" aan...

 

Let goed op het feit dat banken geen hypotheken verstrekken op recreatiewoningen MITS deze op eigen grond staan en voorzien zijn van een (stenen) fundering. Indien dit het geval is dan is het vestigen van een hypotheek in sommige gevallen mogelijk tot 60% van de aankoopwaarde.

3. Eigen gebruik, of voor de verhuur?

U heeft er vast al over nagedacht. Gaat u de woning zelf gebruiken of juist gebruiken voor verhuur? Of misschien een combinatie van beide? Het is allemaal mogelijk. Er zijn op de Veluwe verschillende parken die deze concepten ondersteunen. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren hierover. 


4. Bezoek een aantal recreatieparken

Het recreatiepark waarop uw toekomstige vakantiewoning staat is - zoals gebleken uit onze onderzoeken - het meest doorslaggevende aspect bij de aankoop. Ons advies is daarom om altijd meerdere recreatieparken te bezoeken voordat u overgaat tot aankoop. Vraag uzelf hierbij altijd af wat belangrijk voor u en uw gezin is. Bijvoorbeeld:

 • Rust, geen faciliteiten en kleinschaligheid
 • Vertier en veel faciliteiten zoals een zwembad, horeca, fietsverhuur, supermarkt etc.
 • Wilt u ondersteunt worden met onderhoud aan bijvoorbeeld de tuin, woning, marketing, verhuurbaarheid?
 • Wilt u huur- of koopgrond? En welke situatie past het best bij u? Tip: bekijk hiervoor ook deze pagina 


5. Houdt rekening met extra kosten

Bij aankoop van een recreatiewoning kunnen extra kosten gemoeid zijn. Wanneer een recreatiewoning op huurgrond staat dan zullen er geen extra kosten worden gemaakt voor een notaris en het kadaster.

Indien de recreatiewoning op erfpacht of op koopgrond staat dan zijn deze kosten wel van toepassing. Houdt u rekening met overdrachtsbelasting á 10,4% over de koopsom (exclusief de roerende zaken) en kosten voor de notaris ca. € 800,--. Meer informatie hierover is hier te vinden: https://www.veluwechalets.nl/kosten-koper-of-vrij-op-naam/


6. Bekijk de reglementen van het park

Bij bijna alle recreatieparken is een parkreglement van toepassing. Vraag deze altijd op zodat u ingelezen bent in de regels van het park.


7. Optioneel: schakel de hulp in van een aankoopmakelaar 

Veluwe Chalets Makelaars is fullservice recreatiemakelaar. Voor zowel verkoop als aankoop van een recreatiewoning. Dat betekent dus dat u onze hulp ook kunt inschakelen voor de aankoop van een vakantiehuis. Natuurlijk helpen wij u met het vinden van uw droomhuis, maar wij kunnen u verder ondersteunen dan alleen dat. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij de bezichtiging, hulp bieden bij de onderhandelingen en adviseren over de kleine lettertjes in de koopovereenkomst. 

Neem contact op

Stuur ons een email

Bent u enthousiast en benieuwd naar onze resultaatgerichte aanpak?
Neem dan contact met ons op