Neem contact met ons op
via WhatsApp

0341-276905
overlay
  • Of verkoop uw vakantiewoning
  • Erve Raewyck
  • Vind vandaag uw vakantiewoning!
  • Voordelig, snel en betrouwbaar!
Zoeken
in aanbod
Opties:
 
Op park:

Overdrachtsbelasting op een recreatiewoning per 2023

Bent u van plan om op korte termijn een vakantiewoning te kopen? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om de aankoop in 2022 af te ronden. U kan hier vele duizenden euro’s mee besparen. Wij leggen u kort uit hoe het werkt.

 

Overdrachtsbelasting recreatiewoning: wat is het en wat houdt het in?

In Nederland wordt er overdrachtsbelasting (ook wel kosten koper genoemd) geheven over het aankoopbedrag van een vakantiehuis. Dit is bijvoorbeeld een chalet of stenen bungalow, ouder dan 6 maanden, waar u niet permanent verblijft en dus geldt als tweede huis. 

Recreatiewoningen overdrachtsbelasting in 2022

Het tarief aan overdrachtsbelasting voor vakantiewoningen is in 2022 vastgesteld op 8%. Deze 8% wordt geheven over de waarde van alle onroerende zaken zoals in de koopakte opgenomen. Dit is niet geldig voor roerende zaken welke zich bevinden in de recreatiewoning. De waarde van de roerende zaken wordt vastgelegd door de makelaar in samenspraak met de verkoper.

Het tarief per 2023

Het kabinet heeft aangekondigd dat het tarief voor recreatiewoningen per 1 januari 2023 wordt verhoogd naar 10,4%. Een verschil van 2,4%. 


Een simpel maar concreet rekenvoorbeeld:

Stel, u heeft een chalet van €199.500 op het oog. Als u deze recreatiewoning in 2022 koopt betaalt u €16.960 aan overdrachtsbelasting. Wacht u langer en koopt u dit chalet in 2023, dan gaat u over ditzelfde bedrag €20.748 betalen. Dat is bijna €4000,- meer dan u in 2022 zou betalen. 

Profiteer van het 2022 (8%) tarief nu het nog kan

Dit betekent dat u in 2022 nog kan profiteren van de 8% regel bij aankoop van een vakantiewoning. Als u op korte termijn een vakantiewoning wilt kopen is dat mogelijk erg aantrekkelijk. 

Neem contact met ons op voor meer informatie over de overdrachtsbelasting of de kosten koper. Of bekijk ons actuele aanbod aan recreatiewoningen op de Veluwe hier

 

Kosten koper recreatiewoning

Let daarnaast ook op andere kosten, naast de overdrachtsbelasting, die de totale kosten koper bepalen, zoals de notariskosten. Gemiddeld rekenen notarissen ca. € 800,- voor de leveringsakte en ca. € 800,- voor een eventuele hypotheekakte.

Stuur ons een email

Bent u enthousiast en benieuwd naar onze resultaatgerichte aanpak?
Neem dan contact met ons op